Geschiedenis

Het begon allemaal in 1984. Een paar jongens uit de buurt waren fikkie aan het stoken. Na het zien van deze groep jongens kwam Arie van den Broek op het idee om Scouting Brouwhuis op te richten.

Omdat de voetbalverenging van Brouwhuis in het weekend trainde, waren ze niet zo blij met de ‘concurrent’ Scouting Brouwhuis, daarom is er afgesproken dat Scouting Brouwhuis doordeweeks zou draaien. Tot op de dag van vandaag draaien we nog steeds ‘s avonds op de doordeweekse dagen, alleen de allerjongsten hebben altijd in het weekend gedraaid.

Scouting Brouwhuis is al een begrip sinds 2 oktober 1984. Toen werd er nog gedraaid in de woonkamer van Arie, al snel bleek dit niet groot genoeg en verhuisde we naar het tuinhuis in de achtertuin van Rien Moors. Scouting Brouwhuis begon langzaam uit te breiden, zo kwamen er Welpen, Bevers en Rowans bij. Vandaar dat ook het tuinhuis niet langer groot genoeg was.

Sinds 6 maart 1985 is Scouting Brouwhuis officieel een vereniging. Op 29 september 1985 werd de eerste officiële blokhut geopend aan Kloostereindseweg 15. Hier heeft Scouting Brouwhuis lange tijd gedraaid. Er was genoeg ruimte en Scouting Brouwhuis werd steeds meer de groep die het nu nog is.

In 1986 kwamen er ook Kabouters, Gidsen en Sherpa’s bij.

Uiteindelijk bleek ook de blokhut aan de Kloostereindseweg niet groot genoeg en zijn we verhuisd naar Rietven 1. Op 20 mei 1989 nam Scouting Brouwhuis hier zijn intrek. In 1999 werd er door gemeente Helmond nog een blokhut bij gebouwd. Om dit rendabel te maken voor de gemeente werd hier ook een kinderopvang gevestigd. Scouting Brouwhuis zit nog steeds op deze uitstekende locatie.

Tijdens het overvliegweekend in 2003 is er afscheid genomen van de oprichter van Scouting Brouwhuis, Arie van den Broek. Hij heeft heel wat betekend voor Scouting Brouwhuis, daarom is onze huidige blokhut naar hem vernoemd; “Blokhut Arie van den Broek”.

In de afgelopen jaren is er ook het een en ander veranderd aan de samenstelling van de speltakken van Scouting Brouwhuis. Zo zijn in 1996 de Rowans en de Sherpa’s samengevoegd tot de Explorers. Voor de oudere jeugd zijn in 1996 de Pivo’s opgericht. Voor de nog oudere leden kwam er in 2002 de Stam bij. In 2008 zijn de Pivo’s bij de Stam gevoegd. Ook zijn toen de Welpen en Kabouters samengevoegd en onder de naam Welpen verdergegaan. In september 2009 zullen ook de Gidsen en de Verkenners samengevoegd worden tot Scouts. Vanaf dan bestaat Scouting Brouwhuis alleen nog maar uit gemengde speltakken. Ondertussen is Scouting Brouwhuis uitgegroeid tot een vereniging met meer dan 100 leden van alle leeftijden.

De ontwikkelingen van de afgelopen 35 jaar hebben Scouting Brouwhuis gemaakt tot wat het nu is; een leuke, gezellige vereniging met meer dan 100 enthousiaste leden. We hopen zo nog vele jaren mee te gaan!

Ook lid worden, als leiding of als scouting lid? Hierover vertellen wij je alles op de Lid Worden pagina.